Sfânta Liturghie ( 3 )
Sau în ce constã slujba Sfintei Liturghii :
Încheierea Sfintei Liturghii constã din salutarea si binecuvântarea adresate de preot credinciosilor, si din formula “trimiterii”, care implicã un îndemn cãtre credinciosi de a se îndrepta spre toatã fapta cea bunã, lãudând si binecuvântând pe Domnul în toatã viata lor.
Dorinta fierbinte a Bisericii este ca toti credinciosii sã ia parte în mod constient si activ la celebrarea Sfintei Liturghii.
Ei îsi manifestã aceastã participare cântând, rãspunzând preotului si rostind împreunã cu el rugãciunile rânduite.
Participarea se aratã si prin pozitia corpului :
- îngenuncherea – gest de umilintã si de adoratie ;
- ridicarea în picioare – pozitia crestinului invitat împreunã cu Cristos ; ea exprimã si respectul fatã de cele sacre, precum si bucuria si disponibilitatea de a asculta chemarea lui Dumnezeu ;
- în alte momente, credinciosii sed : aceastã pozitie exprimã reculegere si atentie.
- mâinile împreunate sunt expresia dãruirii de sine : omul îsi aseazã mâinile în mâna lui Dumnezeu.
Toate acestea au valoare, numai în mãsura în care corespund unei atitudini interioare.
Fiecare crestin care a împlinit vârsta de sapte ani este obligat prin porunca Bisericii sã ia parte în toate duminicile si sãrbãtorile de poruncã la o Sfântã Liturghie întreagã.
Având în vedere roadele spirituale ale Sfintei Liturghii, Biserica îndeamnã ca, în mãsura posibilitãtilor, si în celelalte zile credinciosii sã participe la Jertfa Sfântã.
( extras din Carte de Rugãciuni – Sfânta Liturghie ( Editie revizuitã ), Arhiepiscopia Romano-Catolicã Bucuresti, Imprimatur 21 noiembrie 1990, V Ioan Robu Arhiepiscop )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu