Coada-calului :
Equisetum arvense L. ( Fam. Equisetaceæ )
Coada-calului este o plantã cãreia îi plac locurile argiloase si umede.
Se mai numeste brãdulet, brãdisor, barba-ursului, barba-sasului, coada-mânzului, iarbã-de-cositor, pãrul-porcului sau codâie.
Se foloseste planta întreagã, fãrã rãdãcinã – Herba Equiseti – care contine o saponinã, equisetanine, compusi flavonici, ulei volatil, substante amare, acid silicic, sãruri de potasiu, calciu, sodiu, magneziu, etc.
Datoritã compozitiei sale chimice complexe, coada-calului are multe întrebuintãri în medicinã.
Continutul însemnat de acid silicic si sãruri minerale îi dã proprietãti remineralizante, lucru pentru care ceaiul din aceastã plantã se recomandã convalescentilor si anemicilor, sau sub formã de pulbere, 1-2 g pe zi.
Continând ulei volatil, care-i imprimã o actiune antimicrobianã, si sãruri de potasiu, ceaiul se foloseste ca antiseptic si diuretic în boli de rinichi si vezicã.
Prin diureza pe care o produce, planta actioneazã favorabil în boli de :
- inimã,
- ficat,
- piele,
- în gutã si
- reumatism.
Saponinele, împreunã cu celelalte substante chimice din plantã, usureazã expectoratia, calmând astfel tusea.
În tulburãrile digestive, ceaiul din coada-calului combate aciditatea crescutã, favorizând vindecarea ulcerului gastric.
Ceaiul se preparã din 4-5 lingurite de plantã mãruntitã, la un litru si jumãtate de apã.
Planta se fierbe 10-15 minute, apoi se strecoarã, iar lichidul se îndulceste.
Ceaiul se bea cãldut în cursul zilei.
Unii cercetãtori recomandã maceratia de plantã la rece, ca având un efect diuretic mai crescut.
( extras din Plantele medicinale în apãrarea sãnãtãtii , editia a VII-a, Farm. Corneliu Constantinescu, Bucuresti, 1979, lucrare editatã de RECOOP )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu