Strategii de coping si stilul interpersonal al pacientului
Tipuri “dificile” de pacienti : Pacientii dominatori
H.S. Sullivan ( 1953 ) a fost unul dintre primii autori care a recunoscut rolul important al interactiunii si comunicãrii, în Etiologia si tratamentul diverselor tulburãri psihopatologice.
Oamenii tind sã dezvolte propriul lor stil interactional, care devine cu atât mai clar, în mãsura în care este mai putin variat si mai consistent.
Schaap si colab. ( 1996, pag.64-67 ) au analizat problemele legate de motivatia pentru psihoterapie a pacientilor, în contextul caracteristicilor personalitãtii lor ( apud Keijsers, 1990 ).
Aceste dificultãti se datoreazã în mare parte rigiditãtii pattern-ului lor interactional.
În aceastã perspectivã, au fost definite urmãtoarele tipuri « dificile » de pacienti :
Pacientii dominatori
Etichetati drept încrezãtori în sine, dominanti si competitivi, autoritar-despotici, acesti pacienti contin trãsãturi ale personalitãtii narcisiste si obsesivo-compulsive stabilite în DSM-III-R ( APA, 1987 ).
Pacientii dominatori dovedesc o lipsã de empatie manifestatã într-o mare varietate de contexte.
Se caracterizeazã prin modul lor autoîncrezãtor si coercitiv de interactiune cu ceilalti, fiind independenti, energici si, într-o anumitã mãsurã, atrãgãtori.
În vederea motivãrii acestor pacienti pentru psihoterapie, terapeutul ar trebui sã-i trateze într-o manierã curtenitoare si plinã de respect.
Adeseori, apar dificultãti în asumarea rolului lor de pacient, si a pozitiei lor ( dependente ) în psihoterapie.
De aceea, terapeutul trebuie sã-i asculte cu mare interes, sã-i sfãtuiascã oarecum putin, si sã respecte modul în care s-au descurcat pânã în momentul de fatã.
Propunerile si sfaturile pentru schimbare, vor fi prezentate într-o asemenea manierã, încât sã li se ofere mereu posibilitatea de a face o alegere.
( extras din Tehnici psihoterapeutice, Odette Gîrlasu-Dimitriu, doctor in Psihologie si psihoterapeut, Facultatea de Psihologie-Sociologie si Stiinte Politice a Universitatii “Hyperion”, intre 1991-1998 cercetator stiintific la Institutul de Filozofie si Psihologie al Academiei Romane “C.R.Motru”, departamentul de Psihologie medicala si psihoterapie, sub conducerea prof.univ.dr. Irina Holdevici, Ed. Victor, Bucuresti, 2004 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu