Din învãtãturile pãrintelui Arsenie Boca : despre minciunã
“O hulire mai primejdioasã e minciuna, pacatul impotriva adevarului.
Sunt constructii de oameni asa de bizare, capabile de adevarate mutatii biologice.
Minte câte unul, în chipul cel mai firesc cu putintã, de stã Soarele în loc ; iar dupã ce-i trece unda asta, nici mãcar nu-si mai aduce aminte, iar daca-i aduci probele in obraz, nu recunoaste nimic.
O putere dinlãuntru il impinge sa mintã mereu si sa i se parã ca e omul cel mai cinstit.
E ca si cand o noapte s-ar fi lasat peste mintea lui, ca si cand o alta persoana ar fi înjurat, ar fi mintit sau ar fi furat [ * dupa caz ], asa sunt cate unii de înfundati in contraziceri.
Acesta e un alt neajuns al casatoriilor gresite, in care nu s-a tinut seamã si de calitatile sufletesti ale celeilalte parti.
Acestea se pot vedea mai bine in parintii celor ce se casatoresc, intrucat vremea le-a scos la iveala toate scaderile sau insusirile, si, aschia nu sare departe de butuc.
Zgarcenia, lacomia, invidia, betia, necredinta, minciuna, curvia si celelalte configureaza organismul potrivit cu fiecare din aceste patimi si se rezumã apoi in factorii ereditari, si asa se seamana in urmasi patimile contra firii, ca tot atatea boabe de neghina in tarina lui Dumnezeu.
Iar ei, la randul lor, ce vrei sa rodeasca ?
Sau aceleasi, sau urmarile acestora, sau pe amandoua, urmand, fie modul dominant al ereditatii, dupa care caracterele normale sau patologice trec de la generatori la urmasi aproape obligatoriu, fie urmand modul atavic, cand caracterele se ascund o generatie sau doua si apar, dintr-o data, pe neasteptate, intr-al 3-lea sau al 4-lea neam de oameni.
Nu cumva asa vin repetitiile istoriei ?”
( extras din Din învãtãturile Pãrintelui Arsenie Boca : Tinerii, Familia si copiii nãscuti în lanturi ( Despre legile si fãrãdelegile familiei crestine ), Editia a II-a revizuita si imbunatatita, Ed.”Credinta strãmoseascã”, 2004, Difuzarea se face prin “Pelerinul”, Iasi )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu