Sfânta Liturghie de la ora 5.00 PM, Catedrala Sfântul Iosif, Bucuresti (catedralaonline.ro)
Tocmai am ascultat si vãzut, Sfânta Liturghie între orele 17h00 si 17h35, de la Catedrala Sfântul Iosif din Bucuresti.
În mod clar, instalatia audio, video, transmisiunea a functionat foarte bine, si calitatea sunetului a fost foarte bunã.
A fost înãltãtor. Numai în Ceruri la Dumnezeu, în Împãrãtia Sa, poate fi ceva mai înãltãtor !
S-a citit rugãciunea cãtre Preafericitul Ieremia Valahul, la care tocmai mã gândeam de câteva zile.
Este frumos si interesant pentru cã si prietenii, de pretutindeni, pot vedea Sf.Liturghie si dacã te afli chiar acolo, ei te pot vedea de asemenea !
Credinciosii si-au dat pacea, întotdeauna mi-a plãcut când se dã pacea !
Pesemne cã este necesarã si în Liturghia ortodoxã pacea pe care fidelii sunt invitati sã si-o dea, si, în lipsa ei, asa se explicã de ce slujbele ortodoxe, cât îi priveste pe credinciosi sunt uneori adevãrate lupte, coate, înghionteli, cãlcat pe picioare, împins, sau cum am citit în ziar ieri, rãzboaie, atunci când se sfinteste apa la Boboteazã si lumea se înghesuie sã si-o procure !
Si uite asa, la slujbele ortodoxe, se iese din bisericã cum se intrã, mai ales la mari slujbe si sãrbãtori : pe înghiontite, sau purtat de val, de multime adicã.
De pace nu cred sã fi auzit vreun ortodox, Doamne Fereste !
În fapt, multi sunt paraleli cu Biblia, Liturghia, slujba de Acatist sau de ziua unui Sfânt sau la sãrbãtori, si se nimeresc prin bisericã sã facã act de prezentã sau pentru cã :"Asa dã bine dupã 1989 ! Asa se poartã acum, s-au schimbat vremurile !"
Nu demult, cineva mi-a povestit cã i-a explicat preotului (duhovnicului) cã a încuviintat sã revinã la credintã dupã 1989, asa, treptat, usor, progresiv, dar preotul sã nu insiste, sã nu întindã coarda si sã mai astepte cu împãrtãsania !
Este necesarã o perioadã de acomodare cu Dumnezeu, nu poti relua o relatie asa brusc !
Apoi, persoana mi-a explicat cã are credinta [ Cine stie de unde rãsãritã ? ! ] cã dacã se împãrtãseste o sã moarã !
Am observat de multe ori, invariabil, este câte un bun crestin care soseste la slujbã dupã ce multimea, cu mic cu mare, este toatã adunatã si în bisericã si în curtea, si în jurul bisericii chiar.
Si crestinul intrã, supãrat pe toti ceilalti semeni ai lui, si începe cu elan, viguros sã se afirme, dând din coate în toate pãrtile, si uite asa, aruncând priviri piezise si strâmbe în dreapta si în stânga, avanseaza pânã în fata usilor Sf.Altar, la Dumnezeu, sã fie bine vãzut !
Nu de putine ori, mai apar si alti buni crestini care se comportã la fel si întreaga slujbã te strãduiesti sã poti rãmâne si tu într-un loc al tãu !
La Paste, când, în Noaptea de Înviere preotul dã Lumina, poti avea mari sanse sã ti se dea si foc, oricât de bine ti-ai lega pãrul si oricât de atent ai sta, pentru ca din spate, fidelii care te înconjoarã în fond, sã nu îti dea Lumina ei, si nu preotul ! (Unii au candelele si lumânãrile aprinse, înainte sã iasã preotii din Sf.Altar cu Lumina !)
Si, dacã se întâmplã sã simti fum si miros de ars si sã te dumiresti cã ceea ce simti a fost chiar pãrul tãu de pe cap, si te întorci la cei din spate cu o privire rugãtoare "Fiti, vã rog atenti cu lumânãrile acelea cã se cam leagãnã !", la fel, invariabil, pânã sã apuci sã deschizi gura, vei auzi : "Nu e de la mine, nu te mai uita asa !" vorbe însotite de o privire care te descurajeazã sã îti mai aperi drepturile si podoaba capilarã !
Da, si ce mai poti spune ?
Pesemne crestinii au interpretat cuvintele Preotului : "Cu Ortodoxismul (Ortodoxia) înainte !" si le-au pus în aplicare venind la Bisericã ca sã vadã preotul cã si-au învãtat lectia de religie si au devenit buni crestini !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu