Mihaela Lãmâita Ciocea ( 19 )
Am ales in aceasta dupa-amiaza sa va povestesc putin cum a plecat din instanta, Tiberius.
Mai intai, am lecturat azi un articol in ziarul Lumea Justitiei, - si aici e cazul sa spun ca un articol avand aceeasi tema, a aparut si in alt ziar, in Evenimentul Zilei sau in Cotidianul sau Adevarul, dar cand l-am cautat nu l-am mai gasit, desi unele articole, datand chiar de cateva zile raman pe prima pagina a ziarului online, insa acesta a fost trecut cred in arhiva - care reia o discutie veche si anume faptul ca ar exista magistrati ( la fel cum ar exista avocati ) care colaboreaza cu Serviciile Statului Roman.
Unii spun chiar ca exista magistrati, sau avocati, care sunt ofiteri ai serviciilor precum SRI si SIE, altii folosesc cuvantul "colaboreaza".
Aici as vrea sa fac o mica observatie : personal nu am inteles - anume in mediul judiciar - daca a fi, sau a nu fi ofiter ( deplin sau colaborator, sau inca informator, sau cum se mai poate numi ) pentru un magistrat poate fi in mod real un beneficiu ?
Ii poate asigura magistratului, cu adevarat stabilitatea si siguranta locului de munca ?
Sa nu mai spun, cei care cunoasteti domeniul Dreptului, sa nu mai spun deci, oare daca esti ofiter SRI sau SRI si magistrat ( judecator ) - in acelasi timp -, macar atunci te bucuri de principiul inamovibilitatii ?
Am sa fac o paranteza pentru a spune ca, in seara in care scriam pe blogul meu, episodul 18 "Mihaela Ciocea", care se vrea o prezentare a tabloului mediului judiciar, cu accentul pus pe instantele de judecata, la etaj, deasupra niste vecini ( apartamentul este de mai multi ani, mai mult inchiriat, si mai mult neocupat, nu e constant si continuu ocupat, locuit adica ) au inceput sa bocane, sa scape obiecte pe jos, sa faca zgomot.
Si ieri, da, sa va spun ca ieri, sambata adica, pe la ora 22h00 incepuse undeva, mai sus, la un alt etaj distractia, muzica, rasete de tineri.
Acuma nu stiu daca era chiar vecinul meu D.-Petrecaretul, dar incercam sa citesc si nu reuseam, si nu stiu cum s-a facut ca am deschis Biblia si mi-au cazut privile pe un verset din Biblie, pe care am sa vi-l spun.
Versetul acesta este din Epistola Intaia Catre Tesaloniceni a Sf.Apostol Pavel, capitolul 5, versetul 7 : "Fiindca cei ce dorm, noaptea dorm ; si cei ce se imbata, noaptea se imbata".
Prin urmare sa revin la siguranta locului de munca, intr-o instanta judecatoreasca daca esti magistrat.
Aici mi-o amintesc in facultate, in anul IV, pe profesoara noastra de drept procesual civil, sau procedura civila, care ne spunea ca odata, pronuntarea, solutia ei intr-o speta, intr-o cauza, a fost diferita de a celorlalte colege (judecatoare) de complet.
Si astfel, cand si-a spus opinia, presedinta completului se facea ca nu o aude, atunci profesoara noastra a repetat opinia ei, si a intrebat-o, daca retin bine termenul, am cautat sa mi-l reamintesc, pe judecatoarea care conducea completul : "Dumneavoastra nu auziti ? Sunteti urechista ?"
Asa i-a spus oare ? "Urechista" ? Adica nu i-a spus "surda", in tot cazul de aici trebuie sa retinem un aspect : chiar si judecator de ai fi, colegii tai judecatori pot face urechea surda, sau pe romaneste pot face pe surdul.
Viata intr-o instanta trebuie sa aiba si micile ei aspecte umoristice, altfel ar fi prea anosta.
Profesoara mea se numea Minodora Condoiu, si am amintit-o pentru ca, in acelasi articol de presa pe care l-am lecturat azi, despre care am spus mai sus, apare un comentariu, in care cineva a enumerat cativa judecatori, presupusi a fi ceva mai mult, poate, decat simpli cetateni judecatori, si a facut un supliment la lista in care a mentionat-o pe profesoara noastra.
In tot cazul, profesoara aceasta a fost singura care, auzind ca am fost grefiera de sedinta, m-a intrebat daca nu doresc sa redevin grefiera si mi-a spus ca se organizeaza un Concurs pentru cateva posturi de grefieri.
Insist sa spun, ar fi bine daca toata lumea ar accepta adevarul, ca am apreciat propunerea ei, dar nu mai doresc sa fiu o grefiera de sedinta, si nu m-as fi gandit la facultatea de Drept, patru ani, si nici la licenta, daca doream sa redevin grefiera.
Dar, astazi, exista grefieri care au absolvit Dreptul, pentru ca, asa este la noi logica : de unde in trecut, pana in 1999, grefierii isi transmiteau meseria si tainele ei pe cale orala, in acelasi mod ca si baladele si doinele populare ( daca va amintiti folclorul literar ), incepand cu 1999 cand in Romania a fost creata Scoala Nationala de Grefieri, li s-a cerut, treptat, grefierilor sa aiba facultatea de Drept si licenta in Drept.
Practic, in aceasta etapa a evolutiei vietii in societatea romaneasca, orice judecator ar putea fi un bun grefier.
Mai ales dintre judecatorii care, la data la care au devenit judecatori, nu au fost obligati sa urmeze IMN-ul ( Imeneul ), asa cum bine a spus odata o mai tanara colega a noastra de facultate, cand a mentionat in sala de seminar/curs ca a rezolvat toate intrebarile din grila de la IMENEU. Si ca i se par simple, ok.
De aici desprindem concluzia ca astazi, tinerii iau lucrurile mult mai usor, si cu mai mult calm si cu entuziasm ; trebuie sa spun ca imi placea foarte mult, adoram sa vad amfiteatrul plin de colegi tineri.
Caci nimic nu este mai fermecator decat tineretea si candoarea ei.
Iar pe profesoara noastra Minodora Condoiu, la inceput am fost putin suparata, dar intr-o facultate particulara cu multi studenti tineri si plini de candoare, si care au un suflet inca pur si curat, Minodora Condoiu a trebuit, treptat sa se destinda si sa nu mai fie asa inhibata cum era, asa sobra cum era si cum nu o placea nimeni.
Diferenta dintre atmosfera din facultate si cea din instantele judecatoresti este prea mare, pentru a putea fi masurata.
Cand am ajuns in anul IV insa, ea mi-a propus sa particip la Concursul pentru ocuparea unor posturi de grefieri.
A fost directa si deschisa si mi-a spus ca : "Va spun ca nu intrati, daca nu cunoasteti pe cineva din interior !", si stiam bine ca numai asa se fac la noi angajarile, mai ales la noi si in Justitie.
Adica, in acest punct, nu as vrea sa i se reproseze propunerea ei catre mine.
Sa nu fie urat, neplacut considerata pentru ca a spus numai si numai adevarul, sau realitatea.
Intr-adevar, acesta este un punct sensibil, al angajarilor si intrarilor, reusitelor la admitere si examene si concursuri, numai daca cunosti pe cineva, numai daca...
Am vazut ca societatea noastra si in general cata vreme omul nu va fi respectat, asa vor ramane regulile nescrise, privilegiaza si oamenii se bucura ca au relatii.
In fine, pe de o parte se bucura ca vor avea un loc de munca, si e necesar sa ai unul.
Pe de alta parte, oamenii nu se bucura de prezenta semenilor lor, de prietenie, de solidaritate, dar se bucura anume daca au relatii.
Termenul face diferenta.
Si, mie uneia nu imi place sa fiu considerata prin prisma unei relatii sau a celui / celei care m-a angajat.
Sunt cum sunt.
Eu sunt cum sunt eu.
Imi amintesc ca in 1993, doi unchi ai mei, din familie m-au ajutat sa ma angajez.
Si dupa aceea, toata lumea susotea ca nu au stiut ca unul dintre unchii mei, ( a decedat bietul om in noiembrie 2008 ) ar avea o nepoata, unii nu credeau pentru ca unchiul meu Dumitru Andrei a fost toata viata lui magistrat, si din 1990 avocat, si deci daca el nu le spusese, nu puteau crede !
Unii au susotit ca as fi amanta.
Un cuvant care imi repugna.
Ce inseamna amanta ?
Inseamna ceva cum nu e bine sa fii, in tot cazul asta inseamna, si la noi in societatea cea civilizata inseamna sa iti cheltui timpul, sanatatea, energia, si frumusetea si tineretea si sa stai la dispozitia unui barbat dornic de schimbare si sa nu faci nimic altceva.
Si lumea in jur sa se mire, sa isi dea coate, sa susoteasca si ce mai, e o situatie complet nedorita.
Eu nu cred ca la noi, romanii au talentul de a fi amanti.
Daca judecam dupa plangerile si necazurile sotiilor lor, nu au nici macar talentul de a fi soti si barbati si tati.
In plus, Romania e o tara in care femeia nu e respectata, e exploatata si privita ca un soi de "intreprindere" care trebuie sa produca cat mai mult.
Este o lipsa de respect uimitoare, profunda, si nici educatia, si aici includ o minima educatie despre anatomia, si fiziologia femeii nu exista.
Trebuie multa atentie, dar foarte multa, pentru ca nu poti iesi cu oricine, si sa accepti orice fiinta de sex opus langa tine, in viata personala.
Prin urmare, am experienta anului 1993 cand am inceput sa fiu o grefiera de sedinta, am muncit foarte mult, si la inceput se spunea deci, ca cine stie ce calitate as avea pe langa unchiul meu !
Sigur, oamenii cand vorbesc nu se gandesc la consecintele vorbelor lor, sau unii poate se gandesc si spun lucruri urate si neadevarate cu intentia directa de a te prejudicia sau chiar vatama.
Ca sa vezi prin ce treci in Romania daca vrei sa ai loc de munca, si daca nu il aveam pe unchiul meu, nici ca eram angajata in Justitie.
Aici trebuie sa fii inscris in partide politice ( desi eu nici asa nu am vazut avantaje, ba poate dezavantaje, te solidarizezi cu programe politice cu care nu ai nici in clin si nici in maneca, si te alaturi opiniilor fabuloase ale celor care conduc partidul din care faci parte, opinii la care poate nu ai visa nici noaptea macar ), altii sunt in SRI si SIE, unde pentru unii este clar faptul ca banul pica din Cer si ei ar tot petrece intr-una pe banii Statului, si toate acestea ca sa poti avea un loc de munca.
Credeti ca este corect intr-un Stat de drept ca cetateanul sa fie lipsit de drepturi ?
Eu spun clar ca nu este corect, este profund necinstit si contra cetateanului roman - acela neinscris in partide, in miscari, si in servicii mai mult sau mai putin secrete.
Altminteri, daca e sa privim realitatea cruda, sa fii in SRI sau in SIE este frustrant, pentru ca din capul locului, accepti ( asa scrie pe site-ul Academiei de Informatii, asa scria cand eram eu in facultate ) sa ti se restranga drepturile.
Cu privire la drepturile omului si libertatile lui fundamentale, atunci cand - in temeiul legii, caci numai asa este posibil - nu te bucuri ca orice cetatean de toate drepturile, spunem ca, adica termenul consacrat este : "restrangerea drepturilor", folosim verbul 'a restrange".
Prin urmare un om, o persoana fizica, accepta de la bun inceput sa aiba drepturile sale restranse, ceea ce duce in mod inevitabil la o viata care nu corespunde adevarului persoanei, adica duce la minciuna.
Cand in inima ta, in raport si in relatie venind cu alte persoane, ai o minciuna, oare poti fii cu sufletul in pace, impacat si te poti bucura de acea relatie sociala ?
Nu poti.
De aici si conduita dezagreabila si toate contradictiile din viata unora, care pe termen lung au rezultate nedorite ; apar frustrari, apar tulburari de personalitate, pe scurt omul se poate imbolnavi, si uneori chiar se imbolnaveste.
In mod normal, oamenii, cu totii ar trebuie sa isi foloseasca inteligenta, pentru a gasi o alta solutie de a-si servi sau apara tara, sau interesele tarii.
Si ar trebui completate atributiile lucratorilor serviciilor secrete care ar trebui - poate deja au aceste atributii, dar nu le-am studiat, mi-am propus dar munca lor si ceea ce vedem in realitate ma indispune si am tot amanat - sa apere si drepturile omului si ale cetateanului si interesele legitime ale acestuia.
De altfel in facultate avem in curs si lectia despre SRI, SIE, anume la disciplina Drept Administrativ si Stiinta Administratiei.
Mi se pare firesc ca un student la Drept care studiaza Statul, norma de drept si toate institutiile din Stat, sa invete si despre serviciile numite secrete.
Institutiile ( publice / politice ) se mai studiaza si la disciplina Drept Constitutional.
Dar, iata un exemplu, am spus ca in bloc am o vecina al carei fiu este ofiter SIE.
Cineva mi-a relatat mai demult o scena amuzanta, atunci cand mi-a spus ca o alta vecina ( care a decedat ) si-a intrebat vecina de etaj si palier, ce ii mai face fiul, baiatul.
Vecina, mama ofiterului, cu mult aplomb, si-a privit ceasul de la mana si a spus : "La ora asta ? Acum ? In clipa asta el a aterizat pe aeroportul din Orly ( adica la Paris, in Franta ) !"
Oare de ce nu a spus vecina mea, in loc de Orly, aeroportul Charles de Gaulle, de pilda ?
Altadata am auzit, chiar de la vecina mea ca fiul ei ar fi fost in Africa, in Africa neagra cum se numeste, unde sunt tari precum Nigerul, Nigeria, si mi-am amintit de ea, atunci cand eram pe Facebook sau intr-o retea de socializare, unde un cetatean alb, care insa traia in Niger sau Nigeria mi-a cerut prietenia.
Apoi am cautat pe internet si am vazut ca asa cum se numea amicul meu din reteaua de socializare, au numele si prenumele inca multi alti cetateni de culoare din acea tara, si culmea, el era alb !
Desigur, asa sunt retelele de socializare si e bine sa ai prieteni, insa parca poti stii vreodata ?
Si poate omul era bine intentionat.
S-a purtat frumos, nu a spus lucruri urate, si a spus numai daca am putea fi pur prieteni, nu a spus, cum se spune 'iubiti", nici vorba, Slava Domnului, sau sa ma ierte Dumnezeu !
Cu privire la aceste doua tari, Niger si Nigeria, nu le prea deosebesc, insa, stiu ca tara cea mai bogata dintre cele doua, a fost colonie britanica, candva, iar tara cea mai saraca a fost colonie franceza.
In Romania insa, am remarcat ca la noi oamenii pleaca prin tarile din Africa neagra, cum a plecat acel deputat si avocat cand a inceput sa fie anchetat, adica a dat o fuga pana in Kenya.
Nu stiu de ce ? Ca sa isi ingroape comoara in Kenya ? De atatea veacuri pe acel sol, aflandu-se kenyenii, ei nu au descoperit nicio comoara !
Cand te gandesti ca deputatul-avocat avea placerea si patima imobilelor parasite si fara proprietar, dar cine stie poate avea si economii cash.
In concluzie, Romania care azi e un stat de drept si membru al UE, nu e o tara deschisa cu adevarat, si din ea, pleaca in tari straine inca numai persoane care sunt ofiteri ai SRI si / sau SIE.
Democratia inseamna sa circule liber in / prin / in afara Romaniei si inapoi, orice simplu cetatean roman.
Fara sa se holbeze unii de mirare, altii de ciuda si altii sa spuna ca ai tradat tara.
Unii spun ca ai tradat tara, dar am impresia ca ei au facut intregul glob pamantesc, cel putin.
Practic te trezesti ca esti calomniat si adus la sapa de lemn, si de multe ori, vei constata ca cine te vorbeste de rau, ti-a fost candva prieten, sau el asa se autointitula, prietenul sau prietena ta.
Sigur, si mai exista o categorie de cetateni ai Romaniei, aceia care au plecat sa culeaga, in trecut, capsuni in Spania.
Apropo, dupa aceea, ziarele au scris cum spaniolii au plecat la randul lor sa munceasca in Franta.
O intrebare simpla, ar fi de cand au ajuns spaniolii, care au terenuri secetoase, sa aiba o productie asa crescuta de capsuni ?
Adica mi se pare ca orice trebuie gandit.
Sa zicem ca intr-un an s-au facut foarte multe capsuni, sau in acel an, brusc, niciun spaniol nu a mai vrut sa culeaga capsunile Spaniei.
Insa in Romania nu exista inca libertate si democratie asa cum ar trebuie sa fie.
Desigur, am inceput prin a spune ca voi povesti cum a plecat Tiberius din instanta.
Insa nu am aflat inca nici eu intreaga poveste.
Insa fiind o fire increzatoare, trag nadejde ca in timp totul se afla, asa cum tanjesc sa stiu de ce am avut atatea necazuri si cand am lucrat in judecatorii, si dupa ce mi-am prezentat demisia.
Sa va spun totusi in mare, ce am aflat ....
Pentru a nu lungi postarea, sa continui in episodul urmator, douazeci....
Prin urmare sa revin la siguranta locului de munca, intr-o instanta judecatoreasca daca esti magistrat.
Aici mi-o amintesc in facultate, in anul IV, pe profesoara noastra de drept procesual civil, sau procedura civila, care ne spunea ca odata, pronuntarea, solutia ei intr-o speta, intr-o cauza, a fost diferita de a celorlalte colege (judecatoare) de complet.
Si astfel, cand si-a spus opinia, presedinta completului se facea ca nu o aude, atunci profesoara noastra a repetat opinia ei, si a intrebat-o, daca retin bine termenul, am cautat sa mi-l reamintesc, pe judecatoarea care conducea completul : "Dumneavoastra nu auziti ? Sunteti urechista ?"
Asa i-a spus oare ? "Urechista" ? Adica nu i-a spus "surda", in tot cazul de aici trebuie sa retinem un aspect : chiar si judecator de ai fi, colegii tai judecatori pot face urechea surda, sau pe romaneste pot face pe surdul.
Viata intr-o instanta trebuie sa aiba si micile ei aspecte umoristice, altfel ar fi prea anosta.
Profesoara mea se numea Minodora Condoiu, si am amintit-o pentru ca, in acelasi articol de presa pe care l-am lecturat azi, despre care am spus mai sus, apare un comentariu, in care cineva a enumerat cativa judecatori, presupusi a fi ceva mai mult, poate, decat simpli cetateni judecatori, si a facut un supliment la lista in care a mentionat-o pe profesoara noastra.
In tot cazul, profesoara aceasta a fost singura care, auzind ca am fost grefiera de sedinta, m-a intrebat daca nu doresc sa redevin grefiera si mi-a spus ca se organizeaza un Concurs pentru cateva posturi de grefieri.
Insist sa spun, ar fi bine daca toata lumea ar accepta adevarul, ca am apreciat propunerea ei, dar nu mai doresc sa fiu o grefiera de sedinta, si nu m-as fi gandit la facultatea de Drept, patru ani, si nici la licenta, daca doream sa redevin grefiera.
Dar, astazi, exista grefieri care au absolvit Dreptul, pentru ca, asa este la noi logica : de unde in trecut, pana in 1999, grefierii isi transmiteau meseria si tainele ei pe cale orala, in acelasi mod ca si baladele si doinele populare ( daca va amintiti folclorul literar ), incepand cu 1999 cand in Romania a fost creata Scoala Nationala de Grefieri, li s-a cerut, treptat, grefierilor sa aiba facultatea de Drept si licenta in Drept.
Practic, in aceasta etapa a evolutiei vietii in societatea romaneasca, orice judecator ar putea fi un bun grefier.
Mai ales dintre judecatorii care, la data la care au devenit judecatori, nu au fost obligati sa urmeze IMN-ul ( Imeneul ), asa cum bine a spus odata o mai tanara colega a noastra de facultate, cand a mentionat in sala de seminar/curs ca a rezolvat toate intrebarile din grila de la IMENEU. Si ca i se par simple, ok.
De aici desprindem concluzia ca astazi, tinerii iau lucrurile mult mai usor, si cu mai mult calm si cu entuziasm ; trebuie sa spun ca imi placea foarte mult, adoram sa vad amfiteatrul plin de colegi tineri.
Caci nimic nu este mai fermecator decat tineretea si candoarea ei.
Iar pe profesoara noastra Minodora Condoiu, la inceput am fost putin suparata, dar intr-o facultate particulara cu multi studenti tineri si plini de candoare, si care au un suflet inca pur si curat, Minodora Condoiu a trebuit, treptat sa se destinda si sa nu mai fie asa inhibata cum era, asa sobra cum era si cum nu o placea nimeni.
Diferenta dintre atmosfera din facultate si cea din instantele judecatoresti este prea mare, pentru a putea fi masurata.
Cand am ajuns in anul IV insa, ea mi-a propus sa particip la Concursul pentru ocuparea unor posturi de grefieri.
A fost directa si deschisa si mi-a spus ca : "Va spun ca nu intrati, daca nu cunoasteti pe cineva din interior !", si stiam bine ca numai asa se fac la noi angajarile, mai ales la noi si in Justitie.
Adica, in acest punct, nu as vrea sa i se reproseze propunerea ei catre mine.
Sa nu fie urat, neplacut considerata pentru ca a spus numai si numai adevarul, sau realitatea.
Intr-adevar, acesta este un punct sensibil, al angajarilor si intrarilor, reusitelor la admitere si examene si concursuri, numai daca cunosti pe cineva, numai daca...
Am vazut ca societatea noastra si in general cata vreme omul nu va fi respectat, asa vor ramane regulile nescrise, privilegiaza si oamenii se bucura ca au relatii.
In fine, pe de o parte se bucura ca vor avea un loc de munca, si e necesar sa ai unul.
Pe de alta parte, oamenii nu se bucura de prezenta semenilor lor, de prietenie, de solidaritate, dar se bucura anume daca au relatii.
Termenul face diferenta.
Si, mie uneia nu imi place sa fiu considerata prin prisma unei relatii sau a celui / celei care m-a angajat.
Sunt cum sunt.
Eu sunt cum sunt eu.
Imi amintesc ca in 1993, doi unchi ai mei, din familie m-au ajutat sa ma angajez.
Si dupa aceea, toata lumea susotea ca nu au stiut ca unul dintre unchii mei, ( a decedat bietul om in noiembrie 2008 ) ar avea o nepoata, unii nu credeau pentru ca unchiul meu Dumitru Andrei a fost toata viata lui magistrat, si din 1990 avocat, si deci daca el nu le spusese, nu puteau crede !
Unii au susotit ca as fi amanta.
Un cuvant care imi repugna.
Ce inseamna amanta ?
Inseamna ceva cum nu e bine sa fii, in tot cazul asta inseamna, si la noi in societatea cea civilizata inseamna sa iti cheltui timpul, sanatatea, energia, si frumusetea si tineretea si sa stai la dispozitia unui barbat dornic de schimbare si sa nu faci nimic altceva.
Si lumea in jur sa se mire, sa isi dea coate, sa susoteasca si ce mai, e o situatie complet nedorita.
Eu nu cred ca la noi, romanii au talentul de a fi amanti.
Daca judecam dupa plangerile si necazurile sotiilor lor, nu au nici macar talentul de a fi soti si barbati si tati.
In plus, Romania e o tara in care femeia nu e respectata, e exploatata si privita ca un soi de "intreprindere" care trebuie sa produca cat mai mult.
Este o lipsa de respect uimitoare, profunda, si nici educatia, si aici includ o minima educatie despre anatomia, si fiziologia femeii nu exista.
Trebuie multa atentie, dar foarte multa, pentru ca nu poti iesi cu oricine, si sa accepti orice fiinta de sex opus langa tine, in viata personala.
Prin urmare, am experienta anului 1993 cand am inceput sa fiu o grefiera de sedinta, am muncit foarte mult, si la inceput se spunea deci, ca cine stie ce calitate as avea pe langa unchiul meu !
Sigur, oamenii cand vorbesc nu se gandesc la consecintele vorbelor lor, sau unii poate se gandesc si spun lucruri urate si neadevarate cu intentia directa de a te prejudicia sau chiar vatama.
Ca sa vezi prin ce treci in Romania daca vrei sa ai loc de munca, si daca nu il aveam pe unchiul meu, nici ca eram angajata in Justitie.
Aici trebuie sa fii inscris in partide politice ( desi eu nici asa nu am vazut avantaje, ba poate dezavantaje, te solidarizezi cu programe politice cu care nu ai nici in clin si nici in maneca, si te alaturi opiniilor fabuloase ale celor care conduc partidul din care faci parte, opinii la care poate nu ai visa nici noaptea macar ), altii sunt in SRI si SIE, unde pentru unii este clar faptul ca banul pica din Cer si ei ar tot petrece intr-una pe banii Statului, si toate acestea ca sa poti avea un loc de munca.
Credeti ca este corect intr-un Stat de drept ca cetateanul sa fie lipsit de drepturi ?
Eu spun clar ca nu este corect, este profund necinstit si contra cetateanului roman - acela neinscris in partide, in miscari, si in servicii mai mult sau mai putin secrete.
Altminteri, daca e sa privim realitatea cruda, sa fii in SRI sau in SIE este frustrant, pentru ca din capul locului, accepti ( asa scrie pe site-ul Academiei de Informatii, asa scria cand eram eu in facultate ) sa ti se restranga drepturile.
Cu privire la drepturile omului si libertatile lui fundamentale, atunci cand - in temeiul legii, caci numai asa este posibil - nu te bucuri ca orice cetatean de toate drepturile, spunem ca, adica termenul consacrat este : "restrangerea drepturilor", folosim verbul 'a restrange".
Prin urmare un om, o persoana fizica, accepta de la bun inceput sa aiba drepturile sale restranse, ceea ce duce in mod inevitabil la o viata care nu corespunde adevarului persoanei, adica duce la minciuna.
Cand in inima ta, in raport si in relatie venind cu alte persoane, ai o minciuna, oare poti fii cu sufletul in pace, impacat si te poti bucura de acea relatie sociala ?
Nu poti.
De aici si conduita dezagreabila si toate contradictiile din viata unora, care pe termen lung au rezultate nedorite ; apar frustrari, apar tulburari de personalitate, pe scurt omul se poate imbolnavi, si uneori chiar se imbolnaveste.
In mod normal, oamenii, cu totii ar trebuie sa isi foloseasca inteligenta, pentru a gasi o alta solutie de a-si servi sau apara tara, sau interesele tarii.
Si ar trebui completate atributiile lucratorilor serviciilor secrete care ar trebui - poate deja au aceste atributii, dar nu le-am studiat, mi-am propus dar munca lor si ceea ce vedem in realitate ma indispune si am tot amanat - sa apere si drepturile omului si ale cetateanului si interesele legitime ale acestuia.
De altfel in facultate avem in curs si lectia despre SRI, SIE, anume la disciplina Drept Administrativ si Stiinta Administratiei.
Mi se pare firesc ca un student la Drept care studiaza Statul, norma de drept si toate institutiile din Stat, sa invete si despre serviciile numite secrete.
Institutiile ( publice / politice ) se mai studiaza si la disciplina Drept Constitutional.
Dar, iata un exemplu, am spus ca in bloc am o vecina al carei fiu este ofiter SIE.
Cineva mi-a relatat mai demult o scena amuzanta, atunci cand mi-a spus ca o alta vecina ( care a decedat ) si-a intrebat vecina de etaj si palier, ce ii mai face fiul, baiatul.
Vecina, mama ofiterului, cu mult aplomb, si-a privit ceasul de la mana si a spus : "La ora asta ? Acum ? In clipa asta el a aterizat pe aeroportul din Orly ( adica la Paris, in Franta ) !"
Oare de ce nu a spus vecina mea, in loc de Orly, aeroportul Charles de Gaulle, de pilda ?
Altadata am auzit, chiar de la vecina mea ca fiul ei ar fi fost in Africa, in Africa neagra cum se numeste, unde sunt tari precum Nigerul, Nigeria, si mi-am amintit de ea, atunci cand eram pe Facebook sau intr-o retea de socializare, unde un cetatean alb, care insa traia in Niger sau Nigeria mi-a cerut prietenia.
Apoi am cautat pe internet si am vazut ca asa cum se numea amicul meu din reteaua de socializare, au numele si prenumele inca multi alti cetateni de culoare din acea tara, si culmea, el era alb !
Desigur, asa sunt retelele de socializare si e bine sa ai prieteni, insa parca poti stii vreodata ?
Si poate omul era bine intentionat.
S-a purtat frumos, nu a spus lucruri urate, si a spus numai daca am putea fi pur prieteni, nu a spus, cum se spune 'iubiti", nici vorba, Slava Domnului, sau sa ma ierte Dumnezeu !
Cu privire la aceste doua tari, Niger si Nigeria, nu le prea deosebesc, insa, stiu ca tara cea mai bogata dintre cele doua, a fost colonie britanica, candva, iar tara cea mai saraca a fost colonie franceza.
In Romania insa, am remarcat ca la noi oamenii pleaca prin tarile din Africa neagra, cum a plecat acel deputat si avocat cand a inceput sa fie anchetat, adica a dat o fuga pana in Kenya.
Nu stiu de ce ? Ca sa isi ingroape comoara in Kenya ? De atatea veacuri pe acel sol, aflandu-se kenyenii, ei nu au descoperit nicio comoara !
Cand te gandesti ca deputatul-avocat avea placerea si patima imobilelor parasite si fara proprietar, dar cine stie poate avea si economii cash.
In concluzie, Romania care azi e un stat de drept si membru al UE, nu e o tara deschisa cu adevarat, si din ea, pleaca in tari straine inca numai persoane care sunt ofiteri ai SRI si / sau SIE.
Democratia inseamna sa circule liber in / prin / in afara Romaniei si inapoi, orice simplu cetatean roman.
Fara sa se holbeze unii de mirare, altii de ciuda si altii sa spuna ca ai tradat tara.
Unii spun ca ai tradat tara, dar am impresia ca ei au facut intregul glob pamantesc, cel putin.
Practic te trezesti ca esti calomniat si adus la sapa de lemn, si de multe ori, vei constata ca cine te vorbeste de rau, ti-a fost candva prieten, sau el asa se autointitula, prietenul sau prietena ta.
Sigur, si mai exista o categorie de cetateni ai Romaniei, aceia care au plecat sa culeaga, in trecut, capsuni in Spania.
Apropo, dupa aceea, ziarele au scris cum spaniolii au plecat la randul lor sa munceasca in Franta.
O intrebare simpla, ar fi de cand au ajuns spaniolii, care au terenuri secetoase, sa aiba o productie asa crescuta de capsuni ?
Adica mi se pare ca orice trebuie gandit.
Sa zicem ca intr-un an s-au facut foarte multe capsuni, sau in acel an, brusc, niciun spaniol nu a mai vrut sa culeaga capsunile Spaniei.
Insa in Romania nu exista inca libertate si democratie asa cum ar trebuie sa fie.
Desigur, am inceput prin a spune ca voi povesti cum a plecat Tiberius din instanta.
Insa nu am aflat inca nici eu intreaga poveste.
Insa fiind o fire increzatoare, trag nadejde ca in timp totul se afla, asa cum tanjesc sa stiu de ce am avut atatea necazuri si cand am lucrat in judecatorii, si dupa ce mi-am prezentat demisia.
Sa va spun totusi in mare, ce am aflat ....
Pentru a nu lungi postarea, sa continui in episodul urmator, douazeci....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu