In the end, we will remember not the words of our ennemies, but the silence of our friends – Martin Luther King, Jr.
Pilde mariane (Din minunile Maicii Domnului) : patima jocurilor de noroc
Jocurile de noroc, care in sine par a fi distractii nevinovate, sunt deseori cauza multor rele, mai ales cand atasamentul fata de ele devine pasiune.
O pasiune daunatoare, prin pierdere de timp si de bani, prin certurile si dusmaniile pe care le genereaza, prin inselatoriile cauzate de ele.
Multi scriitori, precum Balzac si Dostoievski au descris cu talent, starea de spirit a celui stapanit de patima jocurilor de noroc si dezastrele pe care ea le produce in viata particulara si in societate.
Fara indoiala cã, in aceasta patima mare, o parte o are si influenta nefasta a duhului raului, asa cã, pe drept, cazinourile si tripourile unde se practica asemenea jocuri sunt socotite locuri de pierzare si casa Satanei.
Cel cazut sub puterea acestei patimi, are adeseori nevoie de un har special de la Dumnezeu, ca sa se poata debarasa de ea, har care sa-l ajute sa isi biruie firea, har care sa indeparteze de la el influenta duhului rau.
Citim in Viata Sfantului Andrei Corsini ( + 1373 ), cã un unchi al sãu, numit Giovani, era un pasionat jucator de carti.
Nu s-a debarasat de aceasta patima nici cand, din cauza unei ulceratii cronice aparute la picior, care ii producea dureri, a fost silit sa nu mai poata iesi din odaia lui unde se plictisea de moarte si se refugia in jocul de carti, ca sa uite tristetea.
Intr-o zi, vizitandu-si unchiul, acesta i s-a plans de boala lui.
Andrei, care era pe atunci un simpu calugar, si inca nu primise preotia, i-a atras atentia cã s-ar putea ca boala lui sa fie o pedeapsa de la Dumnezeu, pentru patima lui pentru jocul de carti.
L-a indemnat deci sa renunte la ea, fagaduindu-i cã, daca are sa faca asta, Dumnezeu il va vindeca de boala de la picior.
El s-a aratat dispus sa urmeze sfatul, si l-a intrebat cum sa faca.
Andrei i-a prescris post, si abtinerera de la joc timp de o saptamana, in a doua saptamana sa recite zilnic, sapte Tatal Nostru si sapte Ave Maria ( Bucura-te Marie, cea plina de har ), si un Bucura-te Reginã, la incheiere.
Unchiul a urmat reteta nepotului sau, rana de la picior i s-a inchis, si totodata s-a simtit eliberat de patima jocului.
Nu stim daca a perseverat in aceasta stare, si daca nu a recazut in ispita si in boala.
Acest episod din Viata Sfantului Andrei Corsini, care a ajuns mai tarziu episcop de Fiesale, este instructiv pentru cei care, aflandu-se in situatii asemanatoare, recurg la Sfanta Fecioara spre a se elibera de tirania patimei lor.
( Extras din Pilde mariane, Pr.Gheorghe Ciuraru, Editia I-a, Editura Serafica, Roman, jud.Neamt, 2007 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu