Strategii de negociere cu reactanta / noncomplianta pacientilor la terapie (1 )
Exemple preluate din cazuisticã
În continuare, vom analiza câteva strategii de negociere cu rezistentele pacientilor la psihoterapie ( exemple preluate din cazuistica lui C. Schaap, 1993 ).
Boala neurologicã
O pacientã a fost diagnosticatã cu paralizie conversivã a picioarelor si cu atacuri de panicã.
Într-o manierã pasiv-agresivã, aceasta i-a spus sotului ei cã nu vrea sã se mai implice în treburile casei, si cã doreste sã sisteze contactele sexuale cu el, datoritã bolii de care suferã.
În general, pacienta manifestã o atitudine criticã fatã de lume, fatã de sot si, în mod implicit, fatã de terapeut.
Pentru o perioadã de timp, terapeutul a considerat cã este important sã-si mentinã clienta pe postul de pacientã bolnavã, oferindu-i urmãtoarea explicatie : Dumneavoastrã aveti o tulburare neurologicã serioasã si va trebui sã vã menajati pe cât posibil.
Nu trebuie sã vã surmenati în problemele gospodãresti.
Trebuie sã vã abtineti de la orice contact sexual.
Aveti nevoie de Fizioterapie, pentru a nu exista riscul sã vã pierdeti picioarele.
Dar, mai mult decâ orice, aveti nevoie de o supradozã de odihnã în timpul zilei.
Aceastã interventie psihoterapeuticã a condus la situatia în care, atacurile de panicã au dispãrut complet, mai mult, pacienta a fost capabilã sã meargã câteva sute de metri.
În acest mod, au putut fi stabilite bazele tratamentului ulterior, prin îmbunãtãtirea relatiei psihoterapeutice.
( extras din Tehnici psihoterapeutice, Odette Gîrlasu-Dimitriu, doctor in Psihologie si psihoterapeut, Facultatea de Psihologie-Sociologie si Stiinte Politice a Universitatii “Hyperion”, intre 1991-1998 cercetator stiintific la Institutul de Filozofie si Psihologie al Academiei Romane “C.R.Motru”, departamentul de Psihologie medicala si psihoterapie, sub conducerea prof.univ.dr. Irina Holdevici, Ed. Victor, Bucuresti, 2004 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu