Pãrintele Ioan, un fotograf în lumea monahilor
Parintele Ioan este un ieromonah de origine franceza, in prezent, ctitor si staret al Manastirii Sfanta Foy din Cevennes. Renumit fotograf international in tinerete, colaborator cu Salvador Dali si Marcel Marceau si prieten apropiat al artistilor Rudolf Noureiev si Jean-Louis Barrault, a luat hotararea de a se calugari, dupa ce a ascultat o cantare bisericeasca a unui monah aghiorit, in timpul realizarii unui reportaj in Muntele Athos. Acesta a fost pasul prin care avea sa lase in urma viata bazata pe cautarea unor placeri usoare precum banii si confortul, facut pentru "a-si da sens existentei”, cum aminteste parintele.
Parintele Ioan, dupa numele de mirean, Gerard Gascuel, s-a nascut in 1947, in Cevennes, Franta.
La 20 de ani a mers la Paris pentru a studia arta fotografica in cadrul Scolii Louis Lumiere, apoi a devenit fotograf de presa pentru rubrica artistica, in diferite publicatii, si fotograf de publicitate.
Simultan a efectuat cercetari cu privire la metamorfozele portretului. A organizat numeroase expozitii personale la Paris, in muzee (Muzeul Fotografiei Chalons-sur-Saone), in cadrul unor festivaluri din strainatate (Japonia, Canada, Statele Unite).
In 1983, in timpul realizarii unui reportaj in Grecia este uimit de viata monahilor.
"Aveam 33 de ani cand, un editor sef al unei reviste importante din Japonia, m-a trimis in Grecia sa realizez un reportaj despre viata monahilor athoniti”, isi aminteste parintele.
In cadrul unei manastiri i-a fost oferita posibilitatea de a vizita osuarul, locul in care sunt pastrate ramasitele pamantesti ale monahilor mutati la cele vesnice.
”Am mers in cripta iar apoi viata mea avea sa se imparta in: "inainte” si "dupa”. Cand m-am intors, am intalnit un monah grec cu care am vorbit despre sensul vietii. Cunostintele sale de limba engleza erau foarte slabe...Dar, dintr-o data a inceput sa cante!”, afirma parintele Ioan.
Potrivit lui, acesta a fost momentul in care in inima sa a hotarat sa devina monah: "Am luat o decizie in cateva secunde. Intorcandu-ma in Franta, am trimis reportajul catre redactie, mi-am vandut proprietatile si am devenit un monah de rand la Muntele Athos.”
Parintele Ioan a petrecut de asemenea multi ani in Lavra Sfantul Sava din Tara Sfanta, unde a vietuit sub indrumarea parintelui Serafim.
In 1993 a intemeiat Fratia Sfantul Martin, o asociatie a artistilor crestini, ce are aproximativ 700 de membri, iar in anul 1996 a ctitorit Schitul Sfanta Foy, ce depinde din punct de vedere canonic de Arhiepiscopia Ortodoxa Rusa a Europei Occidentale.
A fost hirotonit preot in 2006 la catedrala Sfantul Alexandre Nevsky, Strada Daru din Paris, de catre Arhiepiscopul Gavriil. Este redactor la o revista de Arta sacra ce este editata in 3000 de exemplare.
Desi a devenit monah, parintele Ioan nu a putut da uitarii arta fotografica. Fotografia a ramas in continuare pentru el mijlocul sau de expresie original. Legat de aceasta, parintele mentioneaza: "Fotografia, printr-o scriere de lumina, exprima ceea ce eu nu pot sa spun prin cuvinte. De exemplu, o ramura ninsa, un fruct, toamna, iarna, descriu mai bine realitatea decat un lung raspuns oferit intrebarii: Ce este adevarul?”.
Pentru parintele Ioan doua sunt sursele de inspiratie inepuizabile in arta fotografica: chipul uman si natura. Astfel, printre temele sale favorite se numara: portretele, florile, fructele, arborii, asezamintele, viata cotidiana a monahilor.
Deosebit de frumoase sunt fotografiile alb-negru ale parintelui Ioan realizate in Tara Sfanta, Muntele Athos, Rusia, China, Peru, India si Africa.
Multe din fotografiile parintelui Ioan au fost expuse in muzee din intreaga lume, insotite de texte meditative scurte. Putini oameni au insa aceasta dubla calitate, precum parintele Ioan, de a fi atat un fotograf in lumea monahilor, cat si un monah in lumea fotografilor.
Fotografiile sale par, la prima vedere, redundante. In realitate nu sunt astfel.
O cruce, fotografiata de 100 de ori in diferite momente ale anului, ale zilei, din acelasi unghi, nu reprezinta o repetitie ci, ceea ce noi am numi o realitate inefabila.
Parintele Ioan este si autor al mai multor carti: "Oameni de lumina”, "Pelerinaj la Muntele Athos”, "Insesizabila fraternitate”, "Gradina credintei”.
Radu Alexandru
( Articolul este însotit de fotografii superbe ! )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu