Sfânta Natalia din Cordoba
Sfanta Natalia a primit moarte muceniceasca in 852, in timpul unei persecutii musulmane impotriva crestinilor din orasul Cordoba, Spania.
Sfanta Mucenita Natalia din Cordoba este praznuita pe 27 iulie.
Martirologiile consemneaza ca impreuna cu Sfanta Natalia au primit martiriul sotul ei, Aureliu, Felix si sotia sa Liliana, si diaconul palestinian Gheorghe.
In secolul al VIII-lea, intre ocupantii musulmani si crestinii spanioli nu au existat conflicte majore legate de marturisirea si manifestarea credintei, in masura in care crestinii pastrau supunerea, nu se rasculau.
Situatia s-a schimbat insa in Cordoba, dupa ce acesta a devenit emirat independent. In acest oras s-a declansat o cruda persecutie asupra crestinilor.
Evloghie, Arhiepiscopul de Toledo, a fost martirizat in 859.
Insa inainte de a fi decapitat, acesta a consemnat in scris patimirile si moartea muceniceasa a celor care, in ultimii ani, l-au precedat in martiriu.
Astfel, despre viata Sfintei Natalia si a celor care au patimit impreuna cu ea aflam din lucrarea "Memoriale sanctorum” a Arhiepiscopului Evloghie.
In plina persecutie, declansata de califul Abderrahman II, pentru a-si salva viata cea trecatoare, multi crestini fie paraseau credinta in Hristos convertindu-se la islam, fie practicau credinta crestina in ascuns.
Aureliu era nascut din tata musulman si mama crestina. Aureliu practica credinta crestina in taina, ca de altfel si sotia sa Natalia, care era nascuta, la randul ei, dintr-un tata musulman.
Unul dintre verii lui Aureliu, Felix, a trecut la Islam pentru scurt timp, insa ulterior s-a convertit din nou la Crestinism, casatorindu-se cu Liliana, o tanara de credinta crestina.
Potrivit legii Sharia, toti cei patru ar fi trebuit sa marturiseasca islamul, insa acestia nu doreau sa renunte la credinta crestina.
Acestia au fost arestati ca apostati de la Islam. Dupa ce au fost inchisi in temnita, in ziua de 27 iulie 852 au trecut la cele vesnice prin taierea capului.
Impreuna cu ei a primit moarte muceniceasca si monahul palestinian Gheorghe, acuzat ca a adus ofensa Profetului Mahomed.
Prenumele Natalia provine din latinescul natalis, "natal” (trimitand la "natalis dies" sau ziua Nasterii Domnului).
Traditia crestina a mai consemnat de-a lungul istoriei sale alte doua sfinte cu numele Natalia care au trait in secolele IV respectiv XVIII.
In timpul secolului al IV-lea o intalnim la Nicomidia in Asia Mica, pe Sfanta Natalia care a primit moarte muceniceasca impreuna cu sotul ei, Adrian. Sfintii Adrian si Natalia sunt pomeniti pe 26 august.
O alta sfanta cu numele Natalia, cinstita insa in Biserica Romano Catolica, a primit moarte martirica in timpul persecutiilor politice si religioase din Franta. Ea a facut parte dintr-un grup de cinci maici apartinand ordinului ursulinelor, ce au fost ucise prin ghilotinare pe 17 octombrie 1794.
Radu Alexandru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu